Szén-monoxid-vészjelzők kihelyezése

Tény, hogy otthonunk tűzbiztonsága csupán pár ezer forintba kerül, de hogyan és hova helyezzük ki a megvásárolt szén-monoxid riasztó készüléket?

Nem telik el hónap, hogy ne olvasnánk szén-monoxid mérgezésről szóló híradást. Ezen hírek túlnyomó részénél elhangzik, hogy a szén-monoxid-mérgezést csak CO vészjelző használatával lehet kivédeni. A néma gyilkos pedig csendben érkezik!

A fűtési szezon kezdete előtt egyrészről érdemes időben beszerelni érzékelőket, másrészről az ilyenkor szokásos előkészítő munkákat is célszerű elvégezni. Hazánkban is egyre népszerűbbek a fűtést kiegészítő kandallók működtetése és már unalomig ismételt, hogy mire kell figyelni a téli tüzelés alkalmával, de a megnövekedett halálesetek mégis azt feltételezik, hogy nem vesszük komolyan az intelmeket. A kémények tisztítása, a száraz fával való tüzelés, a hamuporszívó használata mellett javasoljuk a saját szabadalommal rendelkező FireAngel termékcsaládunk valamelyikének felszerelését. Az Angliában piacvezető eszközöket hazánkban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízhatónak minősítette.

Mivel egyre gyakoribbak szén-monoxid mérgezések. A gondos odafigyelésen túl a megelőzés másik alappillére a megfelelő vészjelző elhelyezése!

Sokan azonban nem tudják eldönteni, hogy melyik készüléket hová szereljenek fel.

Nekik nyújtunk segítséget képes elhelyezési útmutatónkkal, és részletes leírásunkkal, mellyel nem csupán arra adunk választ, hogy az otthonokban hová mit célszerű felszerelni, hanem a leggyakoribb fűtőkészülékekhez milyen vészjelző ajánlott.

Hova helyezzem a riasztót a helyiségen belül?

A tüzelőanyaggal működtetett berendezésekkel egy helyiségbe szerelt riasztókra a következők vonatkoznak:

 a potenciális forrástól 1-3 méteres vízszintes távolságban kell lennie
 leválasztott lakrész esetén a tüzelőberendezéssel egy oldalon kell lennie
 ferde mennyezet esetén a szoba magas oldalára kell helyezni.

Falra szerelés esetén a riasztónak:

 a mennyezethez közel kell elhelyezkednie, de minimum 150 mm-rel lejjebb
 minden ajtónál és ablaknál magasabban kell lennie
 legalább 300 mm-re legyen a függőleges faltól

Ha a riasztó a mennyezeten van, legalább 300 mm-re kell lennie minden faltól és mennyezeti akadálytól, pl. lámpatesttől.

A fentieken kívül még a berendezés elhelyezésénél biztosítani kell a tesztgomb önerőből történő működtetését is, azaz lehetőleg kézzel elérhető magasságban legyen a készülék tesztgombja.

További riasztók szerelhetők fel annak biztosítására, hogy a többi szobában lévők is megfelelő figyelmeztetést kapjanak. Riasztók szerelhetők fel:

 távoli helyiségekben, ahol a lakók jelentős időt töltenek ébren, és ahonnan lehet, hogy nem hallanák az épület másik részében lévő riasztó berendezés hangját, és
 minden hálószobában.

Hálószobában és tüzelőanyaggal működő berendezésektől távol lévő riasztók

A hálószobában vagy tüzelőanyaggal működő berendezésektől távoli helyiségekben lévő riasztókra a lakók légzési zónájához közel kell elhelyezni.

Lakókocsikban és hajókon történő elhelyezés:

Lakókocsiknál és hajóknál további kockázatok állnak fel egyéb berendezések közelsége miatt, ezzel azonban nem változnak a riasztó elhelyezésére vonatkozó alapvető útmutatások. A riasztónak ugyanabban a helyiségben kell lennie, ahol a tüzelőanyaggal működtetett berendezés található. Egy légterű lakókocsik vagy hajók esetében egy riasztó is elég. Azonban, ha az alvóhely külön helyiségben van a tüzelőanyag működtetésű berendezéstől, akkor ott is kell lennie egy riasztónak.

A riasztó elhelyezésekor a két legfontosabb szempont a következő:

 a riasztót ne helyezze közvetlen hő- vagy páraforrás alá
 a riasztót a potenciális forrás legközelebbi szélétől 1-3 méterre kell elhelyezni

Az alábbi képes útmutató segítségével megkönnyítjük a készülékek beszerzését.