Gyakran ismételt kérdések

Szén-monoxid vészjelző működése

Riasztási értékek:
50 ppm: 60-90 perc között
100 ppm: 10-40 perc között
300 ppm: 3 percen belül

AZ ÉSZLELT SZÉN-MONOXID-SZINTTŐL FÜGGŐEN 10 PERCBE IS BELETELHET, HOGY A RIASZTÁS ABBAMARADJON. AMÍG A RIASZTÓ SZÓL, NE MENJEN VISSZA AZ ÉPÜLETBE.

A riasztás addig lesz aktív, míg a koncentráció 50 ppm alá nem csökken. Ezt követően a készülék 20 másodpercenként 2x felvillan, jelezve, hogy éles riasztás történt . A jelzés 7 napig érvényben marad, ha nem nyomja meg a Teszt gombot.

Kellemetlen lehet, ha alvás közben szólal meg az alacsony elemtöltöttségi szintre, az elemek vagy a készülék cseréjére figyelmeztető hangjelzés. A Test / gomb megnyomásával elnémíthatja a csipogást. A riasztó hangjelzés 8 órára elnémul, a sárga LED jelzőfény azonban továbbra is villog.

MEGJEGYZÉS: Legfeljebb 10 alkalommal némíthatja el a készüléket.

A CO-érzékelő folyamatosan ellenőrzi az érzékelő pontosságát és az áramkört. Az összes készülék jelzi, ha meghibásodott, vagy ha az elem töltöttségi szintje alacsony a használati útmutatóban leírtak szerinti ikon villogásával jelzi a hibát. Ha a rendszer azt észleli, hogy valamely beállítás nem megfelelő, vagy ha az elemek töltöttségi szintje alacsony, hallható hangjelzést bocsát ki, és 30 napig sárgán villog.

Nyisd ki azonnal az ablakokat, az ajtót, kapcsold ki a tüzelőberendezést, ha lehetséges (pl. cserépkályha esetén nem lehet) és gyorsan hagyd el a helyiséget!

Ha rögtön azután nyomta meg a készüléken a tesztgombot, miután kihúzta alul a piros füles inaktiváló lemezt, a készülék nem fog jelezni. Az inaktiváló fül eltávolítása után várnia kell 1 percig a teszt gomb megnyomásával. Ha nem várja ki ezt az egy percet, a gombnyomás hatástalan lesz. Amennyiben a tesztgomb megnyomása már régebb óta üzemben levő készüléknél nem hatásos, garanciális készülék esetében hívja a forgalmazó szervízosztályát. Ha már nem garanciális a készülék, cserélje le egy új szén-monoxid vészjelzőre.

A vészjelzője készenléti állapotát jelzi a zöld LED minden 55-ik másodpercben történő felvillanása. Ez azt mutatja, hogy a vészjelző üzemképes állapotban van.

Az alacsony CO koncentráció tartós jelenléte esetén a készülék jelezni fogja, hogy szellőztessen. Ezt a szellőztessen felirat melletti sárga LED (házikó ikonnal jelzett) 25mp-kénti villogásával és egy rövid és egy hosszú csippanással. A két jelzés (látható és hallható) a szabvány által megkövetelt módon jelzi így a szellőztetés szükségességét.

A különféle tüzekből jellemzően más és más részecskeméretek keletkeznek, 0.005µm-től 10µm-ig terjedően. A lassú égésű tüzeknél, ahol fehér füst száll fel jellemzően, nagyobb a füstben levő részecskeméret. A gyorsan kialakuló, nagy lánggal égő tűzek esetében jellemzően fekete a felszálló füst, a sok kisméretű, fekete koromrészecske miatt. Optikai érzékelőink (FA6.... sorozat) az optikai szórás elvén működnek, melynek során a készülék belsejében levő optikai kamrába bejutó füstrészecskékről visszaverődő fényt detektálja a fényérzékeny vevőegység. A fehér füstnél, mivel jobban visszaverődik róla az infrafény, gyorsabb reakcióidő. Ezeket az érzékelőket ezért a lakossági szektor nagy részében alkalmazzák, mert tipikusan ilyen a lakásokban elinduló égések nagy része. (pl. amikor a cigaretta ég az ágyban). Azokon a helyeken, ahol a készüléknek a kisebb részecskéket termelő tüzekre - amiknél jellemzően gyors hőmérsékletnövekedés társul - a Thermoptek technológiát használó készüléket ajánljuk (ST-622, ST-630). Itt az optikai érzékelő ki van egészítve egy hőérzékelő elemmel is, így amikor megjelenik a hőmérséklet emelkedés, a készülék érzékenyebbre állítja a füstérzékelési algoritmusát. Ennek az a végeredménye, hogy a készülék egyformán érzékeny az EN14604 szabványban meghatározott tűztípusokra (lassú égésű vagy gyorsan fellobbanó tüzekre), függetlenül a részecskemérettől.

Ha veszélyes füstöt érzékel a vészjelző, a készülék szirénája 3 hangos csippanást fog kiadni ‘beep beep beep’, a piros LED szintén 3-szor fog felvillanni. Ha a vészjelző a Szén Monoxid jelenlétét érzékeli a készülék szirénája 4 hangos csippanást fog kiadni ‘beep beep beep beep’, a piros LED szintén 4-szer fog felvillanni.

A multifunkciós LCD kijelző a veszélyhelyzethez igazított különböző színű háttérvilágítással és a megfelelő angol nyelvű utasításokkal jelzi a lakónak az egyszerű biztonsági tanácsokat. (pl.: piros háttérvilágítás és Evacuate (meneküljön) felirat)

A csendes tesztelés funkció lehetővé teszi Önnek, hogy ellenőrizze a készülék működőképességét, annak éles riasztása nélkül. Így nem zavarja/ijeszti meg társait az éles riasztás hangerejével. A tesztgomb egyszeri rövid megnyomásával a készülék csendes teszt üzemmódba vált, 10dB-el kisebb hangerejű szirénahanggal jelzi majd a sziréna működőképességét. A tesztgomb kétszeri gyors megnyomása (dupla gombnyomás) egy teljes hangerővel történő tesztriasztást aktivál. (85dB@3M).

Azt jelzi, hogy a készülék áramforrása (elem) meghibásodott vagy a készülék elérte az élettartam végét. Cserélje le amilyen gyorsan tudja, de legkésőbb 30 napon belül.

Szén-monoxid jelent meg a légtérben. A szivárgás elkezdődött. Maradjon nyugodt, nyissa ki az ablakokat, ajtót, szellőztesse át az ingatlant. Fejezze be a tüzelőanyaggal működő berendezések használatát, ellenőrizze, hogy azok ki vannak kapcsolva. Hagyja el az ingatlant, az ablakokat, ajtót hagyja nyitva. Hívja a 112-t.

Ez a szenzorhiba (szén-monoxid érzékelő cella) jele, azonnal cserélni kell a készüléket.

Szén-monoxid vészjelző karbantartása

Havonta nyomja meg a Teszt gombot. 3 havonta porszívózza a készüléket ( ne szedje szét, csak porszívózza át a burkolatot).

Meghibásodás esetén, vagy ha a készülék azt jelzi ki, hogy lejárt az élettartama, haladéktalanul ki kell cserélni a CO-érzékelőt. Előfordulhat, hogy a hibát vagy az élettartam végét jelző készülék nem érzékeli a CO-t.

Az új és korszerű szén-monoxid érzékelők lelke egy elektrokémiai cella. Ez tulajdonságainál fogva a riasztást követően néhány percen belül regenerálódik, kiszellőzik. Ezt a tulajdonságát a minősítés megszerzése előtt külső laboratóriumban ellenőrzik is. Ezek a készülékek nem hibásodnak meg a CO miatti riasztást követően. Amennyiben a készülék bármilyen okból meghibásodik, azt időben jelzi a hibaled villogásával és hangjelzéssel. Önnek csak az a feladata, hogy havonta nyomja meg a teszt gombot, ezzel is ellenőrizve a készülék működőképességét.

A készülék beépített Lítium eleme úgy van méretezve, hogy üzemszerű használat mellett 10 évig bírni fogja a működést. Ha a felhasználó naponta nyomja meg a tesztgombot - ellentétben a Használati útmutatóban jelölt havi teszteléssel- vagy a 45 °C-os radiátoron tartja a készüléket (szintén nem az útmutatóban leírtak szerint) az élettartam csökken. Ezért szerepel a várható élettartam megfogalmazás a termék dobozán.

Van lehetőség minimális díjszabás ellenében független laboratóriumokban kalibrációs mérést végeztetni. Ezek közül a teljesség igénye nélkül kettőt megemlítünk:
STIEBER Levegőtisztaság-védelmi Bt.  Budapest, Nyerges u. 6, 1181.
Szenzortechnika Kft. 2038 Sóskút, Ipari Park 3508/65.

Náluk kell érdeklődni a laborvizsgálat részleteivel kapcsolatban.

Ez a szenzorhiba (szén-monoxid érzékelő cella) jele, azonnal cserélni kell a készüléket.

A ciripelő hang általában a lemerült elem jele, következménye. Amennyiben Önnél beépített elemes a készülék, azt ideje lecserélni. Ha a készülék még garancia időn belül hibásodott meg, a vásárlást igazoló számlával vigye vissza az eladóhoz és kérje annak garanciális cseréjét.

A füstjelzőket legkésőbb 10 évenként le kell cserélni - így tudja biztosítani, hogy a füstjelzője mindig és pontosan jelezzen, ha füstöt érzékel. Ez a pontosság a szabványban meghatározott és a gyártás során erre vannak a készülékek kalibrálva. A szén-monoxid vészjelzőjét - annak típusától függően - 7 vagy 10 évente kell újra cserélnie. Kérjük minden típusú vészjelzője esetében a Használati útmutatót mindenképp alaposan olvassa végig, tanulmányozza, értse meg és tegye elérhető és biztonságos helyre.

Szén-monoxid vészjelző felszerelése

Házon kívül, fedetlen, fűtetlen térbe.
– Bármely olyan helyre, ahol valami akadályozza a levegő érzékelőbe való jutását
(pl. függöny takarja, szekrénybe, vagy a szekrény és a fal közé)
– Nedves, párás helyiségbe, ahol a relatív páratartalom meghaladja a 90%-ot (ezt az értéket ellenőrizze a termékleírásban).
– Közvetlenül sütő, tűzhely fölé.
(A nyílt láng használata miatt a tűzhely közelében „üzemi körülmények között” is megnövekedhet a CO-koncentráció.)
– Ajtók, ablakok közvetlen környezetébe vagy bárhová, ahol huzatra vagy erős légáramlásra lehet számítani.
– Ahol a környezet szennyezettsége teljesen eltömítheti és tönkreteheti az érzékelőt.
(pl.: malomüzem, ahol a liszt porfelhőként szállhat)
– Szélsőséges hőmérsékleti viszonyok közé (ahol a hőmérséklet -10 °C alá csökkenhet és +40 °C fölé nőhet – gyártmányfüggő).

Amennyiben lehetőségei engedik, telepítsen szén-monoxid vészjelzőt ne csak a tüzelőberendezés mellé, hanem tüzelőberendezést nem tartalmazó, de tartós tartózkodásra használt nappaliba és a hálószobába is. Ezen utóbbi helyiségekben egy viszonylag alacsonyabb de hosszú ideig fennálló CO koncentráció olyan élettani hatást fejthet ki, amely cselekvésképtelenné, menekülésre alkalmatlanná teheti!

A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület 2022.01.01-től magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek besorolásánál minimum követelményeket fogalmaz meg. A “Berendezések és felszerelések” kritériumok csak akkor elfogadhatók, ha valamennyi lakóegységben teljesítettek. Ezen követelményrendszer Felszereltség területénél kötelező minimum követelményként említi meg minden létező kategória esetén a Szén-monoxid érzékelő felszerelését, ahol a szálláshelyen bármilyen fűtő- / tüzelő-berendezés működik, melyben a tökéletlen égés végtermékeként akár csak potenciálisan szén-monoxid keletkezhet.

Az angliai szabályozás alapján a következő minimum ajánlást fogalmazzuk meg: minden olyan emeleten, ahol tartós vagy részleges használatra használnak helyiségek vannak, legalább egy füstérzékelőt telepíteni kell. Minden olyan helyiségbe szén-monoxid érzékelőt kell telepíteni, ahol szilárd tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezés működik. Az Ön esetében minden hálószobába ajánljuk füstérzékelő felszerelését és amennyiben a hálószobá(k)ban tüzelőberendezés is működik, ott szén-monoxid érzékelőt is kell felszerelni.

Milyen a megbízható szén-monoxid vészjelző?

A szén-monoxid érzékelők, jelzők és riasztó készülékek esetén a CE jelölés nem jelöl semmilyen szén-monoxid érzékeléssel kapcsolatos EN szabványnak való megfelelést! A megbízható készülékeken keresse az EN 50291-1:2018 és KiteMark jelöléseket!

Hol és mi ellen nyújt védelmet a szén-monoxid vészjelző?

Borászati pincékbe mustgáz keletkezik a must forrásakor. Ez a gázfajta határozottan nehezebb a levegőnél, a mérgezés megelőzésére szén-dioxid riasztóra van szükség. A két gáz nem keverendő össze. A szén-monoxid teljesen különbözik tulajdonságaiban a szén-dioxidtól ezért a szén-monoxid érzékelő készülékek nem alkalmasak a szén-dioxid jelenlétének kimutatására.

2022. január 01-től magán és egyéb szálláshelyek üzemeltetése esetében kötelező minimum követelmény szén-monoxid érzékelő és füstjelző felszerelése a Magyar Turisztikai Minőségtanusító Testület útmutatójában foglaltaknak megfelelően. Mielőtt a szállást lefoglalja, kérdezzen rá a vészjelző készülékek meglétére. Amennyiben az adott szálláshelyen nincs telepítve, vigyen magával. Ne feledje, a szén-monoxid egy néma gyilkos, szagtalan, színtelen. Csak akkor érzékelhető, amikor már baj van. Nem válogat, ha nem kellő óvatossággal és fegyelemmel tekintünk a veszélyre, halált okozhat. A FireAngel vészjelzők egy aktiváló lemezke beillesztése után üzemszünet állapotba kerülnek, így nyugodtan szállíthatja, nem fog a tesztgomb megnyomódni a csomagtartóban. Üzembe helyezéskor viszont ne feledje kihúzni a az aktiváló fület.

Amit a szén-monoxidról tudni kell

A közhiedelemmel ellentétben a CO levegőhöz képesti relatív sűrűsége: 0,967, azaz szinte egyező a sűrűsége a levegőével. Keveredik a meleg levegővel és azzal vándorol. Vagyis sem alulról felfelé, sem felülről lefelé nem rétegződik.

A ppm a CO koncentráció egyik mérőszáma: ppm (part per million) = 1 az 1 millióból, vagyis 1 ppm koncentráció azt jelenti, hogy 1 millió levegőmolekulából 1 db a CO-molekula. Ha 1 millió levegőmolekulából 12 800 db a CO-molekula, elhanyagolhatónak tűnik. DE 1-3 percen belül halálost mérgezést okoz ez a koncentráció.

A munkahelyek kémiai biztonságáról szóló 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet [3.] munkahelyi levegőben megengedett átlagos koncentrációra 33 mg/m3-t ad
meg, ami 28,4 ppm-nek felel meg. Ugyanez a rendelet a munkahelyi levegőben megengedett csúcskoncentrációra 66 mg/m3-t ad meg, ami 56,7 ppm-nek felel meg.

Ez a szenzorhiba (szén-monoxid érzékelő cella) jele, azonnal cserélni kell a készüléket.

Füst- és hőérzékelő működése

Röviden – A füstérzékelő riasztani fog, amikor az érzékelő kamrába füstrészecskék jutnak. Ezzel szemben a hőérzékelő akkor riaszt amikor gyors hőmérséklet emelkedést érzékel az eszköz környezetében. A hőérzékelőket kifejezetten olyan helyekre tervezték, ahol gyakori a gőz, füst, nagy pára, pl. konyha, ahol főzés közben gőz fejlődik, és a garázs, ahol többször lehet füst vagy magas páratartalom.
A lakástüzek több mint 50%-a a konyhában kezdődik. – mindenképp szereljen hőérzékelőt a konyhába ami időben figyelmeztetni fogja a veszélyre.

Nem! – A szén-monoxid érzékeléséhez CO érzékelőt kell felszerelnie. Vagy ha egyszerre akarja mindkét veszélyt érzékelni, választhat kombinál CO és füstérzékelőt – FireAngel SCB10-INT típust.

A vészjelző belső tápellátása csak akkor aktiválódik, ha a készülék megfelelően fel van illesztve a szerelőlapra/hátfalra.

Amikor a vészjelzője éles riasztásba kezd, 3 hangos csippanást fog kiadni, aztán kis szünet és újra a 3 csippanás. Ez a jelzés ismétlődik.

Ha a füstjelzője hibátlan állapotban van és Ön megnyomja a teszt gombot, a vészjelzője 3 hangos csippanást fog kiadni, aztán kis szünet és újra a 3 csippanás. Ez mutatja, hogy a készüléke rendben, működőképes.

Füst- és hőérzékelő karbantartása

Azt ajánljuk, hogy minden 3. hónapban tisztítsa le a készüléket. Legjobb, ha egy kefe adaptert rak a porszívófejre és a füstjelzőt az oldalfalán körbe porszívózza. Így el tudja távolítani a port és az esetleges bogártetemeket. Ne fesse le a készüléket falfestéskor és ne takarítsa háztartási tisztítószerekkel. Tesztelje hetente a készülékét és cserélje le 10 évente (10 év várható élettartam) a füstjelzőjét, hogy biztosan meg tudja védeni az Ön és családja életét.

A vészjelzőn levő tesztgomb hetente történő megnyomása elég kell legyen ahhoz, hogy Ön meggyőződjön a készülék működőképességéről. Ha Ön ezen felül még alternatív módon is meg akarja vizsgálni a készüléket, javasoljuk a kereskedelmi forgalomban kapható (szakboltok), fémpalackos kiszerelésű FÜST-TESZT AEROSZOL alkalmazását. Keresse a biztonságtechnikai boltokban, online kereskedésekben.

Az alacsony hőmérsékletek az akkumulátor feszültség szintjének csökkenését okozhatják. Valószínű, hogy a beépített eleme már alacsonyabb teljesítménnyel tud csak működni, éjszaka a további hőmérséklet esés miatt a teljesítmény a beállított küszöbérték alá esik, ez váltja ki a ciripelő figyelmeztető hangot. Ajánlatos a termék cseréje. Amennyiben a termék még garanciális, kérje a garanciális cserét az eladótól.

A ciripelő hang általában a lemerült elem jele, következménye. Amennyiben Önnél beépített elemes a készülék, azt ideje lecserélni. Ha a készülék még garancia időn belül hibásodott meg, a vásárlást igazoló számlával vigye vissza az eladóhoz és kérje annak garanciális cseréjét.

A füstjelzőket legkésőbb 10 évenként le kell cserélni - így tudja biztosítani, hogy a füstjelzője mindig és pontosan jelezzen, ha füstöt érzékel. Ez a pontosság a szabványban meghatározott és a gyártás során erre vannak a készülékek kalibrálva. A szén-monoxid vészjelzőjét - annak típusától függően - 7 vagy 10 évente kell újra cserélnie. Kérjük minden típusú vészjelzője esetében a Használati útmutatót mindenképp alaposan olvassa végig, tanulmányozza, értse meg és tegye elérhető és biztonságos helyre.

Füst- és hőérzékelő felszerelése

Nem! – a füstérzékelőt nem konyhai használatra tervezték, mert a felcsapódó gőz téves riasztást okozhat. Konyhai tűzérzékeléshez FireAngel Hőérzékelőt szereljen fel.

A lakástüzek több mint 50%-a a konyhában kezdődik. Egyértelmű, hogy védenie kell egy vészjelzővel ezt a területet, ami időben jelzi önnek a tűz megjelenését. A FireAngel több típusú hőérzékelőt is tud ajánlani a feladatra, ezek specifikusan a konyhai használatra lettek tervezve. Illetve olyan helyekre, ahol magas lehet a páratartalom vagy gyakori a füst megjelenése, mint pl. a garázs.
A füstérzékelővel szemben , a konyhai hőérzékelő a hirtelen hőmérsékelt emelkedést érzékeli, így kizárja a főzés közbeni hibás riasztásokat (pl. amikor odaég a rántás, leég a pirítós)
A hőérzékelőt a füstérzékelők mellett, azokkal együtt kell telepíteni, hogy a lakás minden helyiségében, minden típusú tűz időben és indokolt esetben jelezve legyen.

A FireAngel útmutatója a következőt mondja: szerelje a hőérzékelőt a mennyezetre, lehetőség szerint a szoba közepén levő pozícióban. Szereljen fel elég vészjelzőt, kompenzálni a közbenső zárt ajtókat, és térelválasztókat. A hőérzékelő ne legyen 5.3m-nél nagyobb távolságra a legtávolabbi faltól, ne legyen 5.3m-nél távolabb attól az ajtótól, szobától, ahol tűz keletkezhet, és ne legyen 5.3m-nél távolabb a legközelebbi hőérzékelőtől vagy füstérzékelőtől. Ne feledje, ez csak egy útmutató, minden esetben a helyi adottságok alapján kell elhelyezni a vészjelzőket.

A Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület 2022.01.01-től magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek besorolásánál minimum követelményeket fogalmaz meg. A “Berendezések és felszerelések” kritériumok csak akkor elfogadhatók, ha valamennyi lakóegységben teljesítettek. Ezen követelményrendszer Felszereltség területénél Kötelező minimum követelményként említi meg minden létező kategória esetén a Füstjelző felszerelését.

Nem javasolt! - A füstérzékelőt nem a garázsban való használatra tervezték, mert a gyakran előforduló füst, ami még a gépjárművek működéséből fakad, sok téves riasztást okozhat. A garázsában való tűzérzékeléshez FireAngel Hőérzékelőt szereljen fel.

Az angliai szabályozás alapján a következő minimum ajánlást fogalmazzuk meg: minden olyan emeleten, ahol tartós vagy részleges használatra használnak helyiségek vannak, legalább egy füstérzékelőt telepíteni kell. Minden olyan helyiségbe szén-monoxid érzékelőt kell telepíteni, ahol szilárd tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezés működik. Az Ön esetében minden hálószobába ajánljuk füstérzékelő felszerelését és amennyiben a hálószobá(k)ban tüzelőberendezés is működik, ott szén-monoxid érzékelőt is kell felszerelni.

Amit a tűzről tudni kell

Kutatások mutatták ki, hogy azok a gyermekek, akik tűzmániások (pirománia) lettek, gyermek korukban nem tanultak a tűz természetéről, veszélyeiről. Kérjen tanácsot a helyi Katasztrófavédelmi szervtől, milyen módon kell és lehet a gyermekeket tűzbiztonságra oktatni. Szintén hasznosak lehetnek az online elérhető és szakemberek által készített oktatófilmek.

Kutatások bizonyították, hogy vannak olyan mélyen alvó gyermekek, akik nem ébrednek fel a tűzjelző éles riasztási hangjára sem. Úgy gondolják, hogy ez összefüggésben van a riasztási hang tónusával. (De népies nyelven ezek a gyermekek még az "ágyúdörgésre sem ébrednek fel") Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel biztosíthatja, hogy családja biztonságban legyen tűz esetén; Gondoskodjon arról, hogy legyen a családnak menekülési terve tűz esetére. Képezze ki a gyermekeit, még a legkisebbeket is, mit kell tenniük, ha a füstriasztó riasztani kezd, előzze meg ezzel azt, hogy pánikba kerüljenek ilyen veszélyes helyzetben. Elengedhetetlen, hogy a gyermekek világos utasításokat kapjanak, és gyakorolják a tűzeseti teendőket-tartson tűzriadó gyakorlatot nekik. Egyetlen lehetséges útja annak, hogy Ön és családja a legnagyobb eséllyel meneküljön meg egy lakástűzben az, hogy a leghamarabb jusson a tűz keletkezését jelző riasztáshoz. Így lesz a legtöbb idejük a menekülésre. A legjobb megoldás erre, ha hálózatba kötött füstérzékelőket telepít a házban (lakásban). Ennél a megoldásnál, ha a gyerekszobában megszólal a füstriasztó, az összes hálózatba kötött riasztó éles riasztást ad, így Ön hallani fogja, bárhol is tartózkodik az ingatlanban. Vagyis a leghamarabb fog értesülni a vészhelyzetről és a legtöbb ideje lesz Önnek és családjának a menekülésre.

Elsőként kérjen segítséget a helyi tűzoltóság vagy katasztrófavédelem illetékesétől.
Iránymutató tanácsokat talál angol nyelven ezen az oldalon:
MEGNÉZEM

Vezeték nélküli vészjelző rendszer

Az RF a rádiófrekvencia rövidítésé. Az RF vészjelző azt jelenti, hogy a vészjelzőben van egy RF modul, ami segítségével vezeték nélküli vészjelző hálózatot építhetünk ki az ingatlanunkban. Ezen rendszer minden tagja kommunikál egymással, ha egyik riaszt, az összes hálózatba levő vészjelző riasztási állapotba kerül az RF kapcsolaton keresztül. Gyorsan, könnyen, vezetékezés, falvésés vagy vezetékcsatornázás nélkül ki tudok építeni egy egész ingatlanra kiterjedő védelmi rendszert.

Egyéb kérdések

Jelenlegi vészjelzőink mindegyike UL94VO besorolású műanyag. Ez a követelmény - vagyis a V0 besorolású műanyag használata - ugyan csak a hálózati vészjelzőknél alapkövetelmény (elemes készülékeknél nem) , de a FireAngel minden vészjelzőjénél ezt szabványosította, így is nagyobb biztonságot adva a használóknak. Ez a speciális műanyag égésgátló adalékanyaggal rendelkezik, amely megakadályozza, hogy tűz esetén megégjen a készülékház és lecsepegjen a forró, olvadt műanyag, ami sérülést okozhat a menekülő személyben és másodlagos tüzet is okozhat.

Ez az érték az akkumulátor állapotára utal. Mindaddig megfelel az akkumulátor impedancia, míg ez az érték 400 mV alatt van.

A készülék azért jelzett, mert egy tökéletlen égési folyamat miatt (ennek oka lehet a kémény elégtelen szellőzése, vagy a fűtőanyag gyenge minősége (esetleg kicsit vizes lehet a fa, vagy más miatt nem ég tökéletesen)) szén-monoxid képződött és a mérgező gáz már régebb óta ott volt a légtérben. A mennyisége még nem volt életveszélyes, de szerencsére a modern CO vészjelző készülékek ezzel a csipogó figyelmeztetéssel már jelezni tudják, hogy kicsi CO koncentráció megjelent a légkörben, érdemes szellőztetni, mert később, órák múlva ez a koncentráció tüneteket okozhat. Önök nagyon helyesen átszellőztették a helyiséget, így a CO koncentráció lecsökkent, megszűnt. A FireAngel CO vészjelző ezen működési módja nagyon hasznos, főként idős, beteg emberek vagy kisgyermekek, házi kisállatok védelme miatt. Mert egészséges embereknél 200 ppm koncentráció néhány órán belül okoz (enyhe) tüneteket, de ezen célcsoportok szervezet fokozottabb veszélynek van kitéve, hamarabb kell Őket figyelmeztetni már kisebb koncentráció tartósabb fennállása idején is.

Néhány példa a működésre, CO értékekkel:

a korai előrejelzés megszólal, ha:

  • 10-20 ppm közötti érték 4 óra elteltével
  • 30 ppm-nél nagyobb érték 20 perc elteltével is fennáll.

Ezek a kis koncentrációk úgy is előállhatnak, ha a cserépkályha fugázása már régi, néhol ki tud rajta keresztül szivárogni CO. Ezt felerősítheti, ha a kémény már esetleg régen volt kéményseprő által karbantartva, tisztítva és a felgyülemlett belső lerakodások és az aktuális időjárási viszonyok együtt csökkentik a megfelelő kéményhatást. Ezért azt javasoljuk, hogy ha az utóbbi évben a kéményellenőrzés elmaradt, mindenképp ellenőriztessék a kéményt kéményseprővel. (ingyenes szolgáltatás kell legyen) Amennyiben a kémény állapota megfelelő, de a cserépkályha fugázása már láthatóan repedezett, egy cserépkályha karbantartást is javasolnánk, hogy ne fordulhasson elő újabb CO szivárgás. A száraz és megfelelő minőségű faanyag használata, a megfelelő kéményhatás, a tökéletes állapotú cserépkályha esetén már nem fordulhat elő tökéletlen égés és CO képződés.