Demens lakók: Konyhai biztonság a szociális lakhatás biztosításakor

Forrás: FireAngel.co.uk

Sajnos egyre több idős ember szenved demenciában vagyis időskori szellemi leépülésben. Ez az elgyöngítő betegség többféleképpen hat az elmére és a testre, így például az ítélőképességre, az idő- és térérzékelésre, a viselkedésre, a fizikális képességre és az érzékelésre. Ennek következményeképpen a demenciában szenvedők nincsenek feltétlenül olyan biztonságban otthonaikban mint korábban.

Érthető, hogy a demenciában szenvedő lakók többsége saját otthonában szeretne lakni, ameddig csak lehet – de ez egyre veszélyesebbé válik, amint a betegség előrébb halad. Mindenképpen azonosítani, megérteni és csökkenteni kell a kockázatokat. Az otthoni munkavégzési statisztikák szerint a lakástűzben való elhalálozás kockázata a 80 éves vagy annál idősebb emberek esetében lényegesen magasabb, mint a fiatalabb korban demenciával küzdőké. Ezek a statisztikák az idősödő népességünk – különösen a demenciával élők –

Konyhai biztonság

Tudta, hogy a lakástüzek 62 %-a a konyhában keletkezik? A konyha használata (tűzhely, egyéb tüzet okozható konyhai eszközök) rendkívül kockázatossá válik a demens lakók számára, akiknek a betegsége hatással lehet mind a hőmérsékletre, mind a szagokra való érzékenységükre, valamint a mindennapi háztartási készülékek értelmezésének képességére.

A demenciában szenvedő felnőttek védelmezése

Mivel a konyha rejti a legtöbb veszélyt a lakótérben, a szociális elhelyezést biztosítóknak intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják a demenciában szenvedőket a konyhában esetlegesen előforduló váratlan eseményektől. Nem nehéz elképzelni, hogy egy megromlott memóriájú személy hogyan feledkezhet meg arról, hogy feltette melegedni a serpenyőt, vagy túl hosszú ideig hagyja bekapcsolt állapotban a tűzhelyet, emiatt kulcsfontosságú, hogy a kockázatot minimalizáló rendszerek működjenek.

Vezetékes hőriasztók

Nyilvánvalónak tűnhet, de fontosabb, mint valaha, hogy szociális elhelyezés esetén a lehető legjobb tűzérzékelő készülékeket kell alkalmazni, különösen a demenciában szenvedők esetében. A lényegében alapértelmezésben végzett tevékenységeink – például a sütő kikapcsolása vagy a kenyérpirító lecsatlakoztatása a hálózatról – maradhatnak el demencia bekövetkezésekor, és a lakástüzek veszélye ezáltal nagy mértékben megnövekedik. A rendkívül hatékony és intelligens hőriasztó a demens lakók biztonságos otthonának elmaradhatatlan eleme.

Tűzhelyőr

Az automatikus tűzhely-lekapcsoló készülékek növelhetik a demencia olyan kezdeti vagy enyhe formájában szenvedők konyhai biztonságát, akik még megfelelő ítélőképességgel tudják a tűzhelyet kezelni, de időnként feledékenyek. A Tűzhelyőr képes a veszélyesen maga hőmérsékletek érzékelésére és a tűzhely azonnali lekapcsolására. A serpenyőben melegített olaj igen hamar lángra kap, és a FireAngel elektromos tűzhelyőre által biztosított 2 perces intervallum élet és halál között dönthet.

Jó néhány tűzbiztonsági kockázat létezik, amellyel a szociális elhelyezésben részesülőknek tudatában kell lenniük az otthonban, továbbá a bejegyzett szolgáltatóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy lakóik pontosan tudják, hogyan lehet a tűz kockázatát a legmegfelelőbb módon csökkenteni, illetve, hogy mit kell tenni tűz esetén.

Szénmonoxid-érzékelők

A nem karban tartott tüzelőberendezés, kémény vagy a gáztűzhelyek elégtelen levegő ellátottsága miatt növekedhet az otthoni szénmonoxid-mérgezés kockázata. A demenciában szenvedők sokkal inkább hajlamosak megfeledkezni ezekről az óvintézkedésekről, amelyeket sokan bevezettünk napi életvitelünkbe, így fontos, hogy megfelelő szénmonoxid-érzékelő rendszer legyen felszerelve.

Összekapcsolt riasztórendszerek

Vizsgálataink szerint a demens lakó által használt konyhában minimálisan tűzhelyőrt, tűzriasztót és szénmonoxid-riasztót kell felszerelni. Vezeték nélküli technológia alkalmazásával ezek a termékek összeköthetők , így hálózatot alkothatnak, tehát ha a füst- vagy szénmonoxid-szint a hálózat bármelyik riasztóját beindítja, egyúttal aktiválja a hálózat bármelyik riasztóját illetve segédkészülékét. Ez biztosítja a lehető legbiztosabb figyelmeztetést azok esetében, akik nem célszerű, hogy egyetlen önálló riasztóra bízzák magukat. Az életvitelt segítő megoldások – mint például a Strobe and Pad – vezeték nélkül összekapcsolhatók a füst- és szénmonoxid- riasztókkal, amelyeket külön arra tervezték, hogy további védelmet és figyelmeztetést biztosítsanak tűz esetén. A demencia aggasztó betegség, amely az érintetteket nagy mértékben elgyengítheti. A demens személyek szociális elhelyezésekor rendkívül fontos, hogy minden lehetséges biztonsági mérés üzemben legyen.